Стилове


Балет
Стилът включва класически балет, исторически танци, нео-класически балет, характерен танц от класическия балетен репертоар, оригинални хореографии (Лебедово езеро, Баядерка т.н.) и новосъздадените хореографии. https://www.youtube.com/watch?v=e1XITr0B6Es
Български народни танци - дивертисменти
Дивертисментни танци от всички фолколорни области на България. Хореографиите трябва да изразяват характера на избраната/ите област/и чрез движенията, костюмите, визията и излъчването на танцьорите. Разрешава се комбиниране на различни етнографски области (костюми, музика, хореографски текст) в едно изпълнение.Танцът може да представлява хоро или комбинация от две или повече хора. Танците могат да са с инструментален или вокален съпровод. Високо се оценява синхрона на изпълнителите, рисунъка и композицията на дивертисмента.
Български народни танци – сюжетни/тематични
Хореографиите задължително трябва да имат тема или сюжет (идея, разказ, история). В танца може да се използват движения и музика от една или няколко фолклорни области. Не се оценяват дивертисментни форми на танца. Танците могат да са с инструментален или вокален съпровод.
Танци на народите
Танцови елементи, обреди и обичаи от автентичния фолклор на всяка една националност. Танците могат да бъдат с инструментален или вокален съпровод. Оценява се придържането към стила и характера на съответната националност в тяхната разновидност. Не се толерира смесване на елементи от други стилове. Сюжетна и тематична линия, както и синхрона на изпълнителите се оценяват високо.
Contemporary modern
Стилът отразява техниките и характеристиките на основните съвременни танцови пионери като Марта Греъм, Хосе Лимон, Лестър Хортън, както и новите комерсиални американски съвременни перформънси. Могат да се изплозват комбинации от всички модерни танцови техники, както и авторски движения. Акробатичните елементи няма да бъдат оценявани.
Lyrical
Танцът предствлява буквално представяне на музиката, използвайки комбинация от балет и джаз с частично вплетени модерни техники.Танцът трябва да представя частично изплозване на похватите на съвременния танц, като използва текста или настроението на музиката. Стилът е романтичен и емоционален. Оценява се използването на текста и вокала на музиката.
Джаз танц
Джаз е енергичен танцов стил, който се състои от уникални движения в зависимост от спецификата на стила и епохата на джаза, който се изпълнява. Стилът и стъпките трябва да отразяват джаз танцова техника ( джаз пируети, скокове и т.н.), които се основават на техниката от класическото обучение. Музиката трябва да отразява джаз традицията и може да варира от стил театър, латино джаз, артистичен джаз, лиричен джаз и т.н. Не се толерира използването на акробатични елементи.
Акробатичен танц
Акробатичният танц включва акробатични движения от спортната и художествената гимнастика като предни и задни кълбета, салта, фликове, стойки на ръце, предни, задни, странични колела и други. Задължително е включването на танцови елементи, които могат да бъдат от всички стилове, но трябва да бъдат добре вплетени в хореографията. Акробатичният танц ще се оценява като танц, а не като гимнастическо изпълнение.
Open
Танцът задължително трябва да има тема, идея, сюжет или да присъздава някакъв образ. Хореографията може да включва комбинация от всякакви стилове, като акцентът се поставя върху оригиналността при комбинирането им и разнообразната танцова техника. Оценяват се разпознаваемото присъздаване на идеята чрез движенията, костюма, реквизита и/или декора и обиграването на образа. https://www.youtube.com/watch?v=X5f0lJ34DvU
Латино танц
Включени са всички латиноамерикански и спортни танци. Представянията са в латино стил на всякаква латино музика като салса, бачата, меренге, сон или друга музика, инспирирана от латиното. Представянето може да е в каквато и да е форма, или комбинация от два или повече различни стилове, може да се включат театрални движения. Акробатиката е разрешена, но не трябва да доминира. https://www.youtube.com/watch?v=loQJNLowgjA
Commersial dance (MTV)
Commersial dance (MTV) е модерни танци оформени на основата на синтез на различни танцови стилове, вдъхновени от традицията MTV, Disney chanel, вариетета и популярните певчески групи. Това е смесване на всякакви стилове като джаз, фънк, Hip Hop, Brake Dance, Латино, балет, и др., които можете да видите във видео клиповете. Не е задължително присъздаването на тема или идея – танцът може да бъде дивертисмент.
Танцови Мажоретки
Мажоретен танц на свободнo избрана музика, при който танцьорите използват различни атрибути (знамена,барабанчета, чадъри и др.)Хореографията се построява на принципа на съчетаване и комбиниране на различни стилове (поп, джаз, лирически стил и т.н.)
Парадни Мажоретки
Парадния мажоретен танц е хореография по свободно избрана маршова музика с умело използване на основния за стила атрибут – мажоретна палка (baton)
Музикален театър
Музикалният театър е форма на представление, което трябва да съчетава актьорско майсторство и танц. Историята и емоционалното съдържание на музиката - хумор, страст, любов, гняв - трябва да бъдат пресъздадени чрез хореографията. Използването и смесването на всички стилове е позволено включително и присъздаването на класически и съвременни мюзикъли. Сюжетът, характеристиката на образа и костюмът трябва да отразяват избрания мюзикъл. Образите трябва да бъдат разпознаваеми. Високо се оценява аристичността на изпънението.
URBAN DANCE
Влкючва всички познати стилове от хип хоп и брейк денс.
Изхождайки от културата на градския танц, хореографията може да комбинира различни танцови стилове на Хип-хоп (Oldschool and Newschool) както и Брейк денс
Oldschool включва: Popping, Locking, Jazzrock, Hype, ...
Newschool включва: Newstyle, Krumping, Dance Hall, ...
Housedance (footwork, jacking and lofting) се счита за част от тази категория. Също така включва wacking, voguing и experimental.
Съществуващите хореографии трябва да се използват за вдъхновение, но не трябва да се копират - творчеството е от съществено значение, тъй като хип-хопа е лично изразяване на емоции или ситуации и преживявания. Злоупотребата с езика и изразите на насилие са забранени в музиката и представянето. Акробатични движения са позволени, но танците трябва да доминират.
Високо се оценява комбинацията на няколко стила в едно изпълнение.
Бални Танци
валс, танго, виенски валс, бавен фокстрот, куикстеп.
Продукция
Това е разширено театрално-танцово предстваление в няколко картини, без стилови изисквания. Може да включва в себе си соло, дуо и ансамбъл, но солото и дуото не трябва да преобладават, позволява се акробатика. Задължително трябва да има сюжет, тема или концепция.