Стилове


Класически танц
Включва исторически танци, класически балет, нео-класически балет, характерен танц от класическия балетен репертоар. Оригинални хореографии (Лебедово езеро, Баядерка т.н.) и новосъздадените хореографии също са разрешени. https://www.youtube.com/watch?v=e1XITr0B6Es
Национален фолклор
Танцови елементи, обреди и обичаи от автентичния фолклор на всяка националност. Танците могат да бъдат с инструментален или вокален съпровод. Оценява се придържането към стила и характера на съответната националност в тяхната разновидност. Не се толерира смесване на елементи от други стилове. Толерира се сюжетна и тематична линия, както и синхрон на изпълнителите.
Модерен танц
Емоционален танц, който отразява техниките и характеристиките на съвременните танцови пионери като Марта Греъм, Хосе Лимон, Лестър Хортън. Оценява се чистотата на стила. Не се толерира използването на акробатични елементи.
Джаз танц
Джаз е енергичен танцов стил, който се състои от уникални движения в зависимост от спецификата на стила и епохата на джаза, който се изпълнява. Стилът и стъпките трябва да отразяват джаз танцова техника ( джаз пируети, скокове и т.н.), които се основават на техниката от класическото обучение. Музиката трябва да отразява джаз традицията и може да варира от стил театър, латино джаз, артистичен джаз, лиричен джаз и т.н. Не се толерира използването на акробатични елементи.
Акробатичен танц
Акробатичният танц включва акробатични движения като предни и задни кълбета, салта, фликове, стойки на ръце, предни, задни, странични колела и други. Освен това е необходимо включването на танцови елементи, които могат да бъдат от всички стилове, но трябва да бъдат добре вплетени в хореографията. Акробатичният танц ще се оценява като танц, а не като гимнастическо изпълнение. https://www.youtube.com/watch?v=g9wkujo9IkM
Етно танц
Включени са всички сценични танци на народите: унгарски, руско-цигански, полски, испански, интерпретации на фолклора, стилизирани танци, източен фолклор, гръцки танци, марокански танци, боливуд, бели денс и т.н. Допускат се танцови елементи от други танцови стилове. Костюмирането, музиката и танцовите движения в хореографията, трябва да съответстват на характера на образа. НЕ СЕ ДОПУСКА участие на ЛАТИНО. Акробатиката е позволена, но не трябва да преобладава. Танците могат да бъдат както дивертисментни така и тематични и сюжетни.
Латино танц
Включени са всички латиноамерикански и спортни танци. Представянията са в латино стил на всякаква латино музика като салса, бачата, меренге, сон или друга музика, инспирирана от латиното. Представянето може да е в каквато и да е форма, или комбинация от два или повече различни стилове, може да се включат театрални движения. Акробатиката е разрешена, но не трябва да доминира. https://www.youtube.com/watch?v=loQJNLowgjA
Open
Всички танцови стилове са разрешени. Хореографията трябва да включва комбинация от стилове, като акцентът се поставя върху оригиналността при комбинирането им и танцовата техника. Танците могат да бъдат дивертисменти, но тематичните и сюжетните са с приоритет при оценяването. https://www.youtube.com/watch?v=X5f0lJ34DvU
Party Time Seniors
Танцов стил за възрастни, представляващ един или комбинация от различни танцови стилове, без ограничения във възрастта и броя участници, изпълнението трябва да бъде до 5:00 мин.
Мюзикъл
Всички стилове са позволени включително класически и съвременни мюзикъли(от 1930 до наши дни). Сюжетът, характеристиката на образа и костюмът трябва да отразяват избрания мюзикъл. Образите трябва да бъдат разпознаваеми.
MTV
MTV е синтез на различни танцови стилове, вдъхновени от традицията MTV, вариетета и популярните певчески групи. Това е смесване на джаз, фънк, Hip Hop или други стилове, които можете да видите във видео клипове.