Стилове


Класически танц
Включва исторически танци, класически балет, нео-класически балет, характерен танц от класическия балетен репертоар. Оригинални хореографии (Лебедово езеро, Баядерка т.н.) и новосъздадените хореографии също са разрешени. https://www.youtube.com/watch?v=e1XITr0B6Es
Национален фолклор
Танцови елементи, обреди и обичаи от автентичния фолклор на всяка националност. Танците могат да бъдат с инструментален или вокален съпровод. Оценява се придържането към стила и характера на съответната националност в тяхната разновидност. Не се толерира смесване на елементи от други стилове. Толерира се сюжетна и тематична линия, както и синхрон на изпълнителите.
Модерен танц
Емоционален танц, който отразява техниките и характеристиките на съвременните танцови пионери като Марта Греъм, Хосе Лимон, Лестър Хортън. Оценява се чистотата на стила. Не се толерира използването на акробатични елементи. Стилът включва и контемпорари модерн.
Джаз танц
Джаз е енергичен танцов стил, който се състои от уникални движения в зависимост от спецификата на стила и епохата на джаза, който се изпълнява. Стилът и стъпките трябва да отразяват джаз танцова техника ( джаз пируети, скокове и т.н.), които се основават на техниката от класическото обучение. Музиката трябва да отразява джаз традицията и може да варира от стил театър, латино джаз, артистичен джаз, лиричен джаз и т.н. Не се толерира използването на акробатични елементи.
Акробатичен танц
Акробатичният танц включва акробатични движения като предни и задни кълбета, салта, фликове, стойки на ръце, предни, задни, странични колела и други. Освен това е необходимо включването на танцови елементи, които могат да бъдат от всички стилове, но трябва да бъдат добре вплетени в хореографията. Акробатичният танц ще се оценява като танц, а не като гимнастическо изпълнение. https://www.youtube.com/watch?v=g9wkujo9IkM
Етно танц
Включени са всички сценични танци на народите: унгарски, руско-цигански, полски, испански, интерпретации на фолклора, стилизирани танци, източен фолклор, гръцки танци, марокански танци, боливуд, бели денс и т.н. Допускат се танцови елементи от други танцови стилове. Костюмирането, музиката и танцовите движения в хореографията, трябва да съответстват на характера на образа. НЕ СЕ ДОПУСКА участие на ЛАТИНО. Акробатиката е позволена, но не трябва да преобладава. Танците могат да бъдат както дивертисментни така и тематични и сюжетни.
Латино танц
Включени са всички латиноамерикански и спортни танци. Представянията са в латино стил на всякаква латино музика като салса, бачата, меренге, сон или друга музика, инспирирана от латиното. Представянето може да е в каквато и да е форма, или комбинация от два или повече различни стилове, може да се включат театрални движения. Акробатиката е разрешена, но не трябва да доминира. https://www.youtube.com/watch?v=loQJNLowgjA
Open
Всички танцови стилове са разрешени. Хореографията трябва да включва комбинация от стилове, като акцентът се поставя върху оригиналността при комбинирането им и танцовата техника. Танците могат да бъдат дивертисменти, но тематичните и сюжетните са с приоритет при оценяването. https://www.youtube.com/watch?v=X5f0lJ34DvU
Party Time Seniors
Танцов стил за възрастни, представляващ един или комбинация от различни танцови стилове, без ограничения във възрастта и броя участници, изпълнението трябва да бъде до 5:00 мин.
Мюзикъл
Всички стилове са позволени включително класически и съвременни мюзикъли(от 1930 до наши дни). Сюжетът, характеристиката на образа и костюмът трябва да отразяват избрания мюзикъл. Образите трябва да бъдат разпознаваеми.
MTV
MTV е синтез на различни танцови стилове, вдъхновени от традицията MTV, вариетета и популярните певчески групи. Това е смесване на джаз, фънк, Hip Hop, Brake Dance или други стилове, които можете да видите във видео клипове.
Танцови Мажоретки
Мажоретен танц на свободнo избрана музика, при който танцьорите използват различни атрибути (знамена,барабанчета, чадъри и др.)Хореографията се построява на принципа на съчетаване и комбиниране на различни стилове (поп, джаз, лирически стил и т.н.)
Парадни Мажоретки
Парадния мажоретен танц е хореография по свободно избрана маршова музика с умело използване на основния за стила атрибут – мажоретна палка (baton)
Бели Денс
Могат да се използват всички съществуващи стилове в бели денс. Хореографията може да обединява всяка форма на танц, но Бели денс техниката трябва да преобладава. Разрешено е да се използва реквизит и всякакъв тип костюми. Поддръжки и акробатика са разрешени.